Húshelyettesítők a növényi étrendben

A vegán életmód hazánkban is egyre elterjedtebbé válik. Sokan egészségügyi okokból, míg mások személyes elhatározásból döntenek a növényi étrend mellett. Talán a legfőbb kérdést az jelenti a kezdetekkor, hogy milyen húshelyettesítők érhetők el, melyeket célszerű mindenképpen beemelni étrendünkbe. 

Az alábbiakban a húspótló alternatívákról írunk, bízunk benne, hogy ezzel a kis összefoglalóval segítünk a döntésben!

Alternatív fehérjeforrások 

A húsmentes táplálkozás során is kiemelten fontos figyelni arra, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő fehérjemennyiséget. Ehhez kínálunk segítséget szója- és gabonakészítmények termékkörünk által! Innen elérhető számos húshelyettesítő alapanyag és élelmiszer.

Az egyik legismertebb fehérjében gazdag húspótló a szejtán, más néven búzahús. Mind küllemében, mind állagában hasonlít a húshoz. Annyi eltéréssel, hogy a textúrája némiképp ruganyosabb, “gumisabb”. Előnye, hogy sokféleképpen elkészíthető, így rendkívül változatos felhasználási módok közül válogathatunk. Kirántható, pácolható, grillezhető, de akár pörkölt is főzhető belőle. Népszerűsége abban rejlik, hogy semleges ízvilágot képvisel, ezáltal egyéni ízlésünk szerint fűszerezhetjük. 

Magunk is elkészíthetjük, ehhez mindössze búzasikérre és szejtánporra lesz szükség, hozzáadva kevés sót és kedvenc fűszereinket, majd vízzel megfelelő állagúra gyúrhatjuk. Ezt követően csupán annyi a dolgunk, hogy szeletekre vágva kifőzzük. 

Dönthetünk a kész szejtán megvásárlása mellett is. Remek választás az előfőzött, grillezéshez előkezelt vegán grill natúr szejtán, melyet feldarabolás után kedvünk szerint kiránthatunk, piríthatunk, de pörköltként is tökéletes. 

További húshelyettesítők vegán étrendhez

A tofu mindannyiunk számára ismert húspótló. Meleg szójatejből készíthető az aludttejhez hasonlóan. A kellőképpen megszilárdult szójatej ezt követően négyzetes formákba sűrítve kerül forgalomba. Hetente néhány alkalommal érdemes beemelni az étrendbe, viszont növényi ösztrogén tartalma okán kerüljük a túlzott fogyasztását. 

Szintén semleges ízű, akárcsak a szejtán, lágy textúrájú, kellemes állagú. Egyéni igényeink szerint ízesíthetjük. Változatos felhasználási körrel rendelkezik, hamburgerbe is tehetjük, bevethetjük fasírt alapanyagaként, de akár rántott “húsként” is megállja a helyét. 

A tempeh szintén teljes értékű proteinforrás, amely fermentált szójababból készül. Nem is meglepő, hogy a sportolók is előszeretettel választják. Érlelési folyamata révén természetes antibiotikumok, emésztést segítő enzimek is fellelhetők benne. A szójaérzékenyek számára megfelelő opció lehet a gyöngybabos változata. 

Mindenképpen fontos megemlíteni a csicseriborsóból készült fasírtot, a falafelt. Nagyon jól emészthető, bővelkedik a szükséges vitaminokban, ásványi anyagokban. Ideális például vegán gyros tálhoz, salátákhoz, főzelékek mellé egyaránt. 

Szója és gabonakészítmények a mindennapokban

Webáruházunk széles választékában beszerezhetők húspótló alapanyagok és élelmiszerek. Például húshelyettesítő szendvicsfeltétek, tofu alapú virslik, vegán hamburgerpogácsák. Az egyre bővülő kínálat még könnyebbé teszi az étrendbeli változtatást, ráadásul éppoly változatos, ízletes és tápláló étrendet alakíthatunk ki, mint korábban, csupán növényi alternatívákkal. 

Táplálkozhatunk egészségesebben, miközben új ízeket, szokatlan recepteket, rendhagyó alapanyagokat próbálunk ki. 

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy a használata során neked a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.